Menu stránek
Menu kategorií

Biografie

Kylie Ann Minogue se narodila 28. května 1968 v australském Melbourne. Rodiče se do Austrálie přestěhovali z Velké Británie, kdy otec je původem Ir a matka Welšanka. Kylie je nejstarší ze tří dětí, sestra Dannii je také zpěvačkou a bratr Brendan pracuje jako kameraman. Kariéru začala Kylie jako herečka, kdy od 11 let hrála v televizních seriálech.

Největší slávu jí přinesl seriál Neighbours, kde si zahrála spolu s Jasonem Donovanem. V roce 1987 podepsala Kylie smlouvu s nahrávací společností Mushroom Records, pod kterou vydala singl The Loco-Motion, který okamžitě obsadil první příčky hitparád. I díky tomu byla Kylie poslána do Británie, aby spolupracovala s autory Stockem, Aitkenem & Watermanem, kteří napsali i píseň I Sholud Be So Lucky.

V roce 1988 Kylie opustila seriál Neighbours a začla se plně věnovat hudbě. Nezapomněla však na kolegu ze seriálu a spolu s Jasonem natočila duet Especially for You, kterého se v Británii na začátku roku 1989 prodalo přes milion kopií. Kylie však nechtěla vypadat jen jako holčička a rozhodla se, že změní svou vizáž na mnohem dospělejší a sexy. To vedlo i k rozchodu s autorským triem Stock, Aitken & Waterman. V roce 1993 uzavřela Kylie smlouvu s Deconstruction Records a začala novou fázi své kariéry jejíž vrcholem bylo album Impossible Princess z roku 1997, které se udrželo celých 35 týdnů v hitparádě a dosáhlo tak nějvětšího úspěchu od alba Kylie z roku 1988. V roce 1999 ukončila Kylie spolupráci s Deconstruction Records a ještě téhož roku podepsala kontrakt s Parlophone Records. Ti měli původně v plánu oživit Kyliinu kariéru jako popové zpěvačky, ale nakonec tento nápad zavrhli a vsadili na taneční nahrávky. Na svět tak přišlo album Light Years, které vrátilo Kylie na vrchol hitparád a jen v Británii se ho prodalo více jak milion kopií. V červenci 2008 dokonce zpěvačka získala Řád britského impéria od korunního prince Charlese

Osobní život

Kylie je považována za ženu s nejhezčím pozadím na světě a není proto divu, že působí na muže jako magnet a velký sex symbol. Za svůj život potkala zpěvačka mnoho mužů a mezi ty, kteří směli stanout po jejím boku patřil Michael Hutchence, zpěvák skupiny INXS, který měl údajně obrovský podíl na tom, že se v 90. letech Kylie vzepřela vizáži hodné holčičky a vsadila na sexy dospělou ženu. Píseň Suicide Blonde z reportoáru INXS byla inspirována právě Kylie. Vztah však nevydržel a v roce 1997 se po boku Kylie začal objevovat nový přítel – francouzský fotograf Stéphane Sednaoui. Ten měl pro změnu obrovský vliv na Kylienu kreativitu. Spolu tito dva vytvořili novou podobu Kylie pro album Impossible Princess, která byla kombinací gejši a superhrdinky z manga komiksu. Ani tady však Kylie nenašla toho pravého a v roce 2002 začala chodit s francouzským hercem Oliverem Martinezem, kterého potkala na předávání cen Grammy. V roce 2007 pár oznámil rozchod, ale prý zůstali přáteli.

Kromě hledání životního partnera se však Kylie musela potýkat s mnohem horším úkolem – musela vyhrát boj nad rakovinou prsu, která jí byla zjištěna v květnu 2005. Kylie okamžitě přerušila koncertní turné a nastoupila na léčbu v Austrálii, kde podstoupila potřebnou operaci i chemoterapii, tu pak dokončila v Paříži. Celou dobu byla velmi přísně sledována médii, stejně jako její rodina, přičemž chování médií bylo z mnoha míst kritizováno s ohledem na zpěvaččinu nemoc a právo na klid a soukromí.

Ostatní činnosti

Kylie dosáhla obrovského úspěchu a není tedy divu, že patří mezi nejvlivnější celebrity Velké Británie. Po celou kariéru velmi úzce spolupracuje s různými fotografy, kteří jí pomáhají s novou vizáží, což je i jeden z důvodů, proč je Kylie tak slavná. Neklade důraz jen na hudbu a prodávání desek, ale i na celkové vzezření a grafickou stránku věci. O její popularitě svědčí i to, že má ve voskovém muzeu Madame Tussauds v Londýně 4 sochy, jediná královna Alžběta má více soch než ona. V roce 2007 otiskla Kylie své ruce do bronzového základu na náměstí Slávy ve Wembley a o několik měsíců později jí byla postavena bronzová socha v Melbourne Docklands.

V průběhu léčby rakoviny se Kylie věnovala psaní a výsledkem její práce je kniha pro děti s názvem The Showgirl Princess, která vyšla v říjnu 2006.

Kromě toho má Kylie i vlastní řadu parfémů Kylie Minogue Parfums, která čítá hned pět vůní – Darling, Sweet Darling, Sexy Darling, Pink Sparkle a Couture, pánská vůně Inverse a poslední vůní v řadě je zatím Music Box.

Ceny

Za svou kariéru získala Kylie řadu hudebních cen. Mezi ty nejvýznamnější patří tyto:

Australské hudební ceny ARIA

1988

  • Největší úspěch roku
  • Nejlépe prodávaná nahrávka ( za skladbu Loco-Motion)

1989

  • Nejlépe prodávaný singl (za píseň I Should Be So Lucky)

1990

  • Cena za výjimečný úspěch

1995

  • Nejlepší australský videoklip (za videoklip Put Yourself in My Place)

1996

  • Píseň roku (za skladbu Where the Wild Roses Grow)
  • Singl roku (za skladbu Where the Wild Roses Grow)
  • Nejlepší popový počin (za skladbu Where the Wild Roses Grow)

2000

  • Nejlepší popový počin (za píseň Spinning Around)

2001

  • Nejlepší zpěvačka (za album Light Years)
  • Nejlepší popvé album (za album Light Years)

2002

  • Singl roku (za píseň Can’t Get You out of My Head)
  • Nejlépe prodávané album roku (za album Fever)
  • Nejlépe prodávaný singl roku (za píseň Can’t Get You out of My Head)

Britské hudební ceny

2002

  • Nejlepší mezinárodní zpěvačka
  • Nejlepší mezinárodní album (za album Fever)

2008

  • Nejlepší mezinárodní zpěvačka

Ceny Grammy

2004

  • Nejlepší taneční nahrávka (za píseň Come Into My World)

Evropské ceny MTV

2002

  • Nejlepší popový počin
  • Nejlepší taneční počin

 

Video ceny MTV

1998

  • Mezinárodní cena diváků (za videoklip k písni Did It Again)

2002

  • Nejlepší choreografie (za videoklip Can’t Get You out of My Head)

Světové hudební ceny

1991

  • Nejlépe prodávaný australský umělec

2002

  • Nejlépe prodávaný australský umělec

 

 

Filmografie

Film

  • 1989  The Delinquents
  • 1994  Street Fighter
  • 1995  Hayride to Hell
  • 1996  Misfit
  • 1996  Bio-Dome
  • 1997  Diana & Me
  • 2000  Cut
  • 2000  Sample People
  • 2001  Moulin Rouge!
  • 2005  The Magic Roundabout (animated film)
  • 2007  White Diamond
  • 2009  Blue
  • 2009  The Wiggles
  • 2010  Jack & Diane

Televize

  • 1979    The Sullivans
  • 1980    Skyways
  • 1985    The Henderson Kids
  • 1985    The Zoo Family
  • 1986    Fame And Misfortune
  • 1986-1988 Neighbours
  • 1989    The Comedy Company
  • 1995    The Vicar of Dibley
  • 1997    Men Behaving Badly
  • 2002    Saturday Night Live
  • 2004    Kath & Kim
  • 2006    The X Factor
  • 2007    Doctor Who
  • 2007    The Kylie Show
  • 2009    Horne & Corden
  • 2009    The X Factor
  • 2010    Hey Hey it’s Saturday
  • 2010    Extreme Makeover: Home Edition